vrijdag 20 februari 2009

Onderzoekend leren bij natuur, wetenschap en techniek

Het is misschien opgevallen dat ik niet zo erg veel post op deze weblog.. dat klopt helaas. Voor een deel komt dat omdat ik een andere weblog ben gestart, eentje rondom onderzoekend en ontwerpend leren bij natuur, wetenschap en techniek. Dit in het kader van mijn werkzaamheden bij de Hogeschool Edith Stein binnen het lectoraat met dezelfde titel. We houden ons bezig met de vraag hoe een onderzoekende houding bij leerlingen in het basisonderwijs gestimuleerd kan worden op het gebied van natuur, wetenschap en techniek en wat er nodig is om er voor te zorgen dat de leerkracht hier een zo goed mogelijke bijdrage aan kan leveren.

Eigenlijk gaat het er met name om hoe natuur, wetenschap en techniek een prominentere plaats kan krijgen in de klas. Met alle aandacht voor lezen en rekenen op dit moment en het feit dat natuur en techniek nu niet echt het meest favoriete onderwerp is van de meeste leerkrachten is besloten dat er meer aandacht moet komen voor dit onderwerp. Vanuit VTB-Pro worden een aantal kenniscentra gefinancierd die nascholing zullen verzorgen aan leerkrachten, aanbevelingen zullen doen om het pabocurriculum te veranderen en onderzoek zullen uitvoeren rondom natuur, wetenschap en techniek in het basisonderwijs.

Mijn nieuwe weblog zal gaan over het onderzoek dat naar dit onderwerp uitgevoerd wordt en gaat worden vanuit het Kenniscentrum Wetenschap en Techniek regio Oost Nederland (KWTO), maar er worden ook berichten geplaatst over natuur en techniek nieuwtjes die interessant kunnen zijn voor onderzoekers, pabodocenten en -studenten en voor leerkrachten.

Maar: het is wel de bedoeling dat ik ook op deze weblog blijf posten :-)

1 opmerking:

  1. Nice to compare this kind of article witht the context of the course! I like the resemblances!

    BeantwoordenVerwijderen